RAY ADAMS STORY - de första åren
RAGNAR ASBJÖRNSEN, gutten som blev världsstjärnan RAY ADAMS

Ragnar Asbjörnsen kom till världen i OIslo 22 mars 1931. Han var son till den då 27-årige Asbjörn Olsen, mannen som körde mjölkbilen mellan Dröbak och Ås och hans 23-åriga hustru Ruth Eliasson född i Hogdal i norra Bohuslän. Två år senare utökades familjen med lillebror Per.

1930-talets depression och ekonomiska bekymmer spred oro. Asbjörn hade dock en trygg inkomst av 52 kronor i veckan från en mekanisk verkstad där han arbetade. Som oftast på den tiden var modern hemma, skötte hushåll, sydde kläder och slet för att familjen skulle ha det bra trots svåra tider.

Andra världskriget startade 1939 och i april 1940, då Ragnar var 9 år, kom de tyska krigsfartygen till Oslo. Tillvaron blev dystsrare och mer spänd, men familjen hade då flyttat till en trerummare på Maridalsveien i Oslo. För att få till lite extra samlade Ragnar och Per flaskor och blytråd som man sålde. Då blev det lite extra till godis. Hela tiden präglades livet av hot och tyskar som dök upp överallt, i klassrum, på gator, ja överallt.

Efter kriget kom det många influenser från Amerika. Det var nya klädstilar, trevlig musik, film och Ragnar Asbjörnsen blev myckjet fascinerad av Glenn Millers orkester, Sammy Davis, Nat King Cole och Frank Sinatra. "Det svängde, det var soft, det var cool", som Ragnar själv uttryckte det. Att Ragnar några år senare själv skulle bli idol var inget som fanns i tankarna just då. Dpcj framträdde Ragnar desan sommaren 1946 då han och en kamrat sjöng på ett tivoli i Hönefoss¨ågra mil norr om Olso.

Glädjen över freden förbyttes snabbt i oro och sorg då Ragnars mor drabbades av cancer i strupen. Eftersom Ragnar var äldst fick ha handla och laga mat. Vid bara 39 års ålder dog mamma Ruth och Ragnar stod inte ut längre. 
Ragnar var nu 17 år och han gick till sjöss. Detta var 1948. Därefter blev Ragnar till sjöss i fyra år. Han mönstrade på i Rotterdam som mässpojke op den norska tankern Bralanta. Efter tre veckor mönstrade han om och kom på styckegodsfartyget Fagerfjell.

Under de två följande åren besökte Ragnar alla jordens kontinenter. När de nådde Australien 1950 var Ragnar mätt på upplevelser. Efter att ha fått nej på sin önskan att mönstra av, smög Ragnar av båten en natt. Utan några som helst uppehållstillstånd eller liknande. Han fick jobb på ett rörvalsverk, men efter ett år där luffade han tvåhundra mil norrut till Brisbane. Efter en tid där drog han vidare till Sidney. Där blev det arbete på ett sockerraffinaderi.

Oron i kroppen gjorde sig påmind och Ragnar fortsatte vidare till Williamstown utanför Melbourne. Efter att ha träffat en tjej som han blev förälskad i, ville han ordna upp alla formaliteter och papper. Då visade det sig att han var efterlyst!
Ragnar fick nu 30 dagars fängelse, klädd i klassisk randig fångdräkt och den snällaste av alla brottslingar som fanns i fängelset. Efter detta kom längtan att dra till sjöss igen. Han mönstrade på och hamnade efter en tur till New York åter i Oslo.

När Ragnar kom tillbaka till Oslo hade hans far gift om sig. Halvsystern Wenche-Marit föddes och livet gick vidare. Ragnar hade inte gjort sin militärtjänstgöring, så det blev till att stanna hemma i Norge. Nu var Ragnar 22 år och han gjorde en 18 månader lång militärtjänst på marinens rekrytskola på Madlamoen utanför Stavanger. Här hade man en kväll varje vecka Guttas kvell. Där spelade Ragnar gitarr och sjöng några visor. Han märkte att folk blev glada av att höra honom sjunga.

Hösten 1953 träffade Ragnar den 19-åriga Astrid på Park Café i Stavanger. Det blev kärlek och efter militärtjänsten skaffade paret en lägenhet i Stavanger. Här träffade han också Hans Schöyen som hade en egen orkester på Hotel Atlantic och där sjöng Ragnar en hel månad. Det blev också några inhopp på nattinéerna som arrangerades på Filmteatret av Gunnar Eide. När dotter Torild föddes 1955 flyttade paret till Oslo. I och med flytten till Oslo tog Ragnars sångkarriär fart.

Efter att ha flyttat till Oslo började framgångarna komma så smått för sångaren Ragnar Asbjörnsen. Ganska snart fick han konktakt med ledaren för norska radions storband, Torleif Östereng. Han erbjöd Ragnar vokalistjobb. Som av en händelse bodde orkesterledaren Kjell Karlsens svägerska i samma hus som Ragnar. Kjell erbjöd Ragnar att efterträda Karin Krogh som skulle sluta som vokalist i orkestern.

Det blev fem år hos Kjell Karlsen. Kjell har senare sagt att Ragnar var just den man han sökte. En fyllig röst med jazz-feeling. Perfekt gehör och väldigt noga med att allt skulle låta rent. Ragnar var komersiellt inriktad och han visste exakt vad som gick hem. Dessutom var han en perfektionist som ville att allt skulle vara bra.

Trots Ragnars känsla för jazz var det en gammalvals som blev första grammofoninspelningen. Det var inte Ragnar stil, men han var glad att få göra en platta och så kom "Se der danser bestefar" till 1957. Det blev en av de sista 78-varvsskivorna. Ragnar fick allt finare rescentioner för sina scenframträdanden, men skivorna, ofta tillsammans med sånggrupperna The KeySpots och The Cavalliers, där Ragnar själv ingick, sålde inte så stora upplagor. En av de som gick bäst hette "Når norstjernen blinker i det fjerne", en duett med sångerskan Ruth Stensvik. Han sjöng också ofta med Nora Brockstedt både på scen och skiva.

Journalisten Ungvar Holm på tidningen Det Nye uttryckte: "Ragnar Asbjörnsen kallas numera för Norges Frank Sinatra. men visste ni att man i USA kallar Sinatra för Amerikas Ragnar Asbjörnsen...?"

I slutet av 1950-talet insåg Ragnar att han måste börja sjunga på engelska för att passa in i den nya tidens musik. Dock avrådde tongivande personer inom branschen. En norrman ska sjunga på norska. Därför funderade Ragnar starkt på att sluta sjunga och börja jobba på heltid med något annat yrke. Men en annan musiker, Per-Gunnar Jensen, råkade en dag korsa Ragnars väg och det skulle förändra allt.


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.04 | 23:20

Jag saknar også Ray och hans fina röst. Gott att höra att du spiller platerne hans Solveig.

...
01.04 | 17:44

Så synd at han er borte. Han var min favoritt. Jeg spiller sangene hans hver dag.

...
30.01 | 15:13

Hej Bengt! NU finns låten på Youtube, Lycka till. /Christer

...
11.01 | 16:44

Via nätet hittade jag en bekräftelse på låten Om hon ringer. Men den finns inte på spotify eller youtube. Jag har bara en dålig inspelning på kassett.

...
Du gillar den här sidan