NAMNBYTE OCH NYSTART
Ragnar Asbjörnsen och Ruth Stensvik gjorde några skivor tillsammans i 1958-1960.
RAGNAR BLIR RAY ADAMS
Det var på Youngtorget i Oslo som Ragnar träffade musikern och kompositören Per-Gunnar Jensen. Han hade haft flera framgångar tillsammans med sin fru med bland annat sången "Så kom våren till Tarina". Han var nu i begrepp att starta ett eget grammofonbolag, Manu.

Ragnar berättade att han tröttnat på att aldrig få några framgångar med sina skivor, så han funderade på att sluta som artist.
Per-Gunnar menade att Ragnar var fel matchad.
-Du ska sjunga på engelska, sa Per-Gunnar. Ragnar suckade och menade att det va ju just det han inte skulle enligt de skivbolagskillar han pratat med. Då plockade Per-Gunnar fram ett nothäfte med den gamla tangon Violetta ur sin portfölj. Ragnar var inte imponerad, den sången tyckte han inte om. Per-Gunnar förklarade att den inte skulle göras som tango utan i ett modernt arrangemang.

Missmodet var som bortblåst och Per-Gunnars entusiasm smittade av sig. Det bestämdes att man skulle göra en provinspelning. En organist från England, Gayle Walton, var i Oslo och man kontaktade henne för en provinspelning. I samma veva träffade Ragnar en engelsk natosergant som snabbt kom på det korta och slagfärdiga namnet Ray Adams. Nu skulle man till England och försöka få tag på något bolag som ville satsa på den norske gutten.
I väntan på Englandsresan spelade man in Kjell Karlsens "Soria Moria" och tidningarna började spekulera om inte detta kunde bli en framgång för Ray Adams.

I maj månad reste Per-Gunnar och Ray till England. De sov på däck för att spara pengar till hotell och andra utgifter i London. Beskeden från de skivbolag man besökte var mycket nedslående. De flesta skivbolagsdirektörerna lyssnade inte ens på inspelningen. Man hävdade att det fanns mängder av sångare som sjöng minst lika bra som Ray Adams från Norge. Paret var nära att ge upp sina försök då någon nämnde att det fanns en ung kille vid namn Tony Hatch som de möjligen kunde prata med. Tony Hatch född 1939 var producent på skivbolaget Pye på Oxford Street. Han var okänd då, men har senare gjort bland annat musiken till TV-serien Hem till gården och Petula Clarks Downtown.

Tony Hatch tog emot och lyssnade. Han lovade också att om inte han ville göra någon inspelning av Violetta med Ray Adams, skulle det inte bli någon inspelning alls. Efter att ha lyssnat på skivan tittade han upp på de norska besökarna och sa: "Det är tidernas idé. Hur stor orkester vill ni ha?"
Per-Gunnar menade att han fick fria händer. Tony räknade och sa att det skulle behövas 27 man totalt. Han räknade också ut att det skulle kosta 350 pund, det vill säga 7 000 kronor, vilket motsvarar över 100 000 kronor idag.

Efter ett par dagar med panik över att få fram pengarna blev det inspelning i Olympics Studio i London. Totalt fyra titlar gjordes under de tre timmar man hade till förfogande. Inspelningen gjordes alltså i maj, men utgivningen bestämdes till 16 augusti 1961. Det var de första inspelningarna för Ray i London, men långt ifrån de sista. Ray Adams var också en av de första som företog denna satsning att spela in plattor utomlands. Det väckte både intresse och nyfikenhet och, som alltid när någon lyckas, avundsjuka. Men Ray Adams inspelningar blev ettt signum för kvalité och där fanns ett försprång. Men hur skulle den engelska inspelningen av Violetta med Ray Adams tas emot?

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Keith Stephens | Svar 07.08.2015 13.14

Tony Hatch born 1939 would not have a been only 17 when Adams turned up at Pye in 1960
Interested to know why Pye produced export discs in German??

Christer Peters 10.08.2015 11.17

Hallo! Yes that is right and I have changed the date. Thank You!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.04 | 23:20

Jag saknar også Ray och hans fina röst. Gott att höra att du spiller platerne hans Solveig.

...
01.04 | 17:44

Så synd at han er borte. Han var min favoritt. Jeg spiller sangene hans hver dag.

...
30.01 | 15:13

Hej Bengt! NU finns låten på Youtube, Lycka till. /Christer

...
11.01 | 16:44

Via nätet hittade jag en bekräftelse på låten Om hon ringer. Men den finns inte på spotify eller youtube. Jag har bara en dålig inspelning på kassett.

...
Du gillar den här sidan