VIOLETTA BLIR SUCCÉ
Ray Adams sjunger Violetta framför kameran 1961
Den 18 augusti 1961 presenterades Violetta på en presskonferens. En tekniskt avancerad och fulländad inspelning med en norsk artist som bytt namn rönte intresse. Samma dag hördes Violetta via Radio Luxemburg för första gången. Under de två-tre närmaste åren spelades sången dagligen i någon kanal runt vår jord.

Intresset var stort. Den förste som hörde av sig från Sverige var Seymour Österwall. Seymour var den musiker som var musikansvarig för folkparkerna. Han ville lancera Ray Adams i folkparkerna sommarsäsongen 1962. Men då gällde det att vara välkänd i Sverige inför Folkparksforum i Linköping. Vid Folkparksforum presenterades alla artister sig och sitt program inför folkparksgubbarna. Därför började Österwall engagera Ray till Arne Domnerus orkester på jazzpalatset Nalen i Stockholm en vecka i oktober. Samma vecka fick Ray möjlighet att vara med i det då populära TV-programmet Söndagsbilagan.

Violetta och Ray Adams blev en succé! Skivförsäljningen formligen exploderade efter TV-framträdandet och man sålde ungefär 4.000 skivor om dagen den första tiden, under en månad över 100.000 exemplar. Den 11 oktober blev Ray Adams såväl etta som tvåa på Radio Nords topplista med "Violetta" respektive "Soria Moria" och den 14 oktober kom både "Violetta" och "Soria Moria" in på Tio i Topp-listan i Sverige. I Göteborg satt managern och kapellmästaren Ragnar Wetter. Han förstod att Ray Adams hade en unik charm och utstrålning. Han ville engagera Ray omedelbart och redan i oktober startade en turné med dagliga framträdanden, ofta inte mindre än 2-3 stycken per dag. Turnén var i stora delar förlagd till västra och södra delarma av landet. Alla ville intervjua och hitta nya vinklar för intervjuer. I Göteborg fick Ray Adams till exempel träffa sin syssling Ingemar Ingo Johansson. Det var kvällstidningen GT som stod för det släktmötet.

För att göra Ray Adams om möjligt ännu mera spännande och exotisk, kablades nyheten ut att Ray Adams var född i USA av norska föräldrar. Han var ungefär jämnårig med Elvis Presley. Det var kännt att Elvis körde lastbil innan han blev upptäkt som sångare och då bar det sig inte bättre än att det var Ray Adams som hade mjölkat korna på den där farmen i Kalifornien. Det var många som gick på denna vita lögn och det tog lång tid innan alla förstod att Ray Adams var norrman.

Överallt ville alla höra Ray Adams och avslutningen på 1961 var hektisk. Fram till sista december 1961 hade Violetta sålt makalösa 250.000 exemplar! Detta var bara början. Vad som skulle komma de närmaste åren av turnéer, upptåg och skivinspelningar för Ray Adams, händer nog bara en gång per sekel.

1962 startade med TV-programmet "Julgransplundring i Småstad", ett populärt TV-program där barnens favorit var polisen som var densamma som programledaren Torbjörn Johnsson. Redan vid denna tid kom Ray Adams nya singel- och EP-skiva som innehöll bland annat "Many Times" och Per-Gunnar Jensens nya komposition "Little Rose-Marie". 

Nu ville hela världen höra Ray Adams. "Little Rose-Marie" dök nästan omgående upp på på listorna Tio i Topp och Radio Nord i Sverige, men också på Oslo Top 20. Ray fick också ett filmkontrakt där han skulle medverka i norska spelfilmen "Operation Lövsprett" tillsammans med medlemmar ur den norska sånggruppen The MonnKeys. Med norska sångerskan Nora Brockstedt gästspelade Ray på Restaurang Valand i Göteborg med ett jazzprogram under någon februarivecka med fina recensioner som följd. 

Ray Adams spelade nu in såväl "Violetta" som "Little Rose-Marie" på tyska och gjorde TV-framträdande inför 30 miljoner tittare från Hamburg. I USA gavs "Violetta" och "You belong to my heart" ut på singel med Ray Adams på skivmärket Landa och i Nya Zeeland på Wiking Record Company i Wellington. Under 1962 kom Violetta ut också i Italien, Spanien, Frankrike, Belgien, Canada, Finland med fler länder.
Framgångarna kom slag i slag- Den 9 mars 1962 meddelades att Ray Adams fanns på plats 119 på amerikanska listan Billboards Hot 100. Samtidigt blev han nummer 1 på Radio Stuttgarts Schlagerbarometer i Tyskland. I sällskap med Violetta naturligtvis.

Sommarturnén närmade sig nu med stormsteg och det stod nu klart att Ray Adams bokats till över 180 platser från 30 april fram till finalen i början av september. Något av ett rekord än idag.
Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.04 | 23:20

Jag saknar også Ray och hans fina röst. Gott att höra att du spiller platerne hans Solveig.

...
01.04 | 17:44

Så synd at han er borte. Han var min favoritt. Jeg spiller sangene hans hver dag.

...
30.01 | 15:13

Hej Bengt! NU finns låten på Youtube, Lycka till. /Christer

...
11.01 | 16:44

Via nätet hittade jag en bekräftelse på låten Om hon ringer. Men den finns inte på spotify eller youtube. Jag har bara en dålig inspelning på kassett.

...
Du gillar den här sidan