SOMMAREN 1962 "SUCCÉ"
Ray Adams med fans 1962
Rekord i parkerna. Mike Landontumult.
Violetta hade nu blivit så populär att den fick epitetet "landsplåga". Bokningarna slog alla rekord och under perioden 28/4 med start i Skövde och Falköping fram till och med 2/9 i Uddevalla och Ellös hann Ray Adams med över 180 framträdanden. På flera ställen blev det publikrekord. Ray Adams framträdande började med att musiken spelade introduktionen till Violetta med tom scen. Sågaren var dold bakom ridån eller kulissen. Så kom, bakifrån, Rays röst "Hear my song, Violetta". Så drogs ridån åt sidan eller så klev Ray fram och sjöng vidare "hear my song beneath the moon". Publiken satt bara och gapade. Ray själv skrattade gott åt minnet av alla runda hål publiken hade i ansiktena, då de gapande av pur förvåning mötte sångaren.

många ställen slogs som sagt publikrekord. I Sikfors, längs med Piteälven, hade man på midsommarafton 1962 över 20.000 personer i publiken. Då fanns också Anna-Lena Löfgren och Leif Kronlunds orkester på plats. Vissa regniga kvällar kunde bottenrekordet ligga på 400 personer, en siffra som många andra artister hade som bäst.

Under veckan 21-28/7 blev det en turné i turnén kan man säga. Westernhjälten Little Joe från TV-serien Bröderna Cartwright, det vills äga skådesåelaren Mike Landon, gästade Sverige och skulle turnera med Ray. Det blev en tumultartad och intensiv vecka.Man hann emd 16 framträdaden varav det i Malmö Folkets Park lockade mest, hela 30.000 besökare. I lilla Götene kom 5.187 personer, i Kristiandstad över 10.000. På scen skulle det visas westermslagsmål, Mike sjunga "Bä bä vita lamm" och visas lassokast. Recensenterna var ljumma, mycket ljumma. Det enda som var ett stort undantag från "katastrofen" var enligt pressen Ray Adams som uppträdde stiligt och bra och " får väl betecknas som den bästa solisten vi har i Skandinavien för närvarande" som en tidning skrev. De tonåriga tjejerna var dock som galna i Mike Landon. På vissa ställen fick han transporteras i ambulans och bakvägen ut från parken för att undvika kaos och inte visa sig.


1962 importerade Ray en grön Plymouth modell 1962. En riktig skönhet som varsom ett slagskepp. Bilen väckte uppseende vart Rays turnégäng än kom. I Norge hade inga nya bilar ått importeras de första 15 åren efter kriget, så detta dollargrin väckte avundsjuka här och var i branschen. Framgångarna satte spår i Ray och familjens ekonomi på flera positiva sätt. Inte minst av det faktum att när pengarna passerade norksa gränsen blev de 38% mer värda. På så sätt kammade Ray hem minst ett par miljoner för sommarturnén, sett i dagens penninsgvärde. I Norge satte nivåerna på gagerna igång en upphetsad diskussion där frågan var: Får en schlagersångare verkligen tjäna så mycket pengar?"

Det blev rubriker i de norska tidningarna då källarmästare Bakke på dansrestaurangen Rondo i Oslo hade fått en idé. Han hade sett att det fanns en okänd sångare med samma namn, det vill säga Ray Adams i England och nu ville han att de båda skulle uppträda samtidigt. Idén var kul och båda sångarna tackade ja. Men norske Ray förstod ju att man red på hans popularitet och begärde samma gage för kvällen som det skulle kosta totalt att ta dit den engelske killen, dvs. inkl. resa, hotell osv. Det skulle bli 5.000:-! En hisnande summa 1962. Bakke backade ur och tidningarna fylldes av kommentarer hur mycket en sångare är värd.
Engelske Ray fick framträda ensam och en tidning skrev; "Det var nog tur att den norske Ray Adams inte kom. Han hade sopat mattan med sin engelske kollega."
Senare gav Ray Adams Rondo fem konserter a 1.000:-/kväll och alla inblandade var nöjda.

Under hösten 1962 fick Ray också en stor framgång med  Edvard Perssons gamla hit "Jag har bott vid en landsväg" i twisttempo. I Norge låg den på listorna långt in på 1963.
Skulle det bli fler framgångsår för Ray Adams eller var Violetta bara en engångsföreteelse?
Och hur skulle det gå med den efterfrågade Amerikaresan?

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.04 | 23:20

Jag saknar også Ray och hans fina röst. Gott att höra att du spiller platerne hans Solveig.

...
01.04 | 17:44

Så synd at han er borte. Han var min favoritt. Jeg spiller sangene hans hver dag.

...
30.01 | 15:13

Hej Bengt! NU finns låten på Youtube, Lycka till. /Christer

...
11.01 | 16:44

Via nätet hittade jag en bekräftelse på låten Om hon ringer. Men den finns inte på spotify eller youtube. Jag har bara en dålig inspelning på kassett.

...
Du gillar den här sidan