USA OCH DE TUSEN SJÖARS LAND
Ray Adams 1963
I slutet av 1962 spelade Ray Adams in en EP där titelmelodin hette "Gipsy". Det var en ny Per-Gunnar Jensen-komposition som spåddes lysande framtid. Dock var det en sång som inte ens var färdiginspelad som slog; "De tusen sjöars land". Sången skrevs långt tidigare av den norske Kolbjörn Svendsen och den blev en makalös framgång för Ray Adams. Inte minst efter att Ray lancerat den i Hylands Hörna, det populära TV-programmet som leddes av Lennart Hyland. Ray har berättat att man gjorde en provinspelning och senare skulle förbättra ljudet, men så blev det inte. Detta gjorde uppenbarligen inte så mycket, Ray Adams fick den nya succé som han så väl behövde.

I början av januari 1963 var det äntligen dags för den länge planerade och efterfrågade USA-resan. Naturligtvis borde Ray rest långt tidigare med tanke på Violettas framgångar i USA och Canada, men nu gjordes ändå ett antal framträdanden och Ray kunde samla nytt material till kommande plattor. När Ray kom hem igen kunde han genast glädja sig åt att "De tusen sjöars land" gick in på Svensktoppen 24 februari 1963 och stannade där i ett par månader, lagom till starten för folkparkssommaren. I Norge kom inte sången på någon lista förrän framåt sommaren med då låg "De tusen sjöars land" å andra sidan på listan i 16 veckor! Den 27 januari var Ray Adams också i Berlin för att spela in tyska skivor. Dessutom kom "Gipsy" också ut i Italien på skivmärket Durium.

Ray Adams deltog i Norske Grand Prix, dvs. Melodifestivalen 1963 tillsammans med Nora Brockstedt, Jens Book-Jenssen, Jan Höiland, Neate Brevig och Anita Thallaug. Ray och Jens Book-Jenssen delade låtar dels med stor, dels med liten orkester. Man kom på 2:a plats med "Jakteskipperen" och 3:e plats med "Vi slentret langs en vårlig sti". Vann gjorde sången "Solhverv" med Nora Brockstedt och Jan Höiland.

I mars bildade Ray Adams eget produktionsbolag och bröt så kontakten med Manu och Per-Gunnar Jensen. Ray skrev då också världskontrakt med Philips-Sonora och dess direktör Bo Löfberg.

var det folkparksdags igen. Den här sommaren reste Ray Adams tillsammans med den norska sångerskan Åse Wentzel och orkestern The Snapshots, en kvartett från norska Harstad. Ray och Åse sjöng in några melodier som kom på platta lagom till turnén, bland annat "Dear Ray" och "Cowboyens himmel". Intresset från publikens sida var lika stort som tidigare och när den nya EP:n "Vaya Con Dios" kom ut gick sången "Adjö då min vän" in på Svensktoppen direkt, dock bara en vecka. Efter en veckas försäljning meddelade skivbolaget att Rays nya EP på en vecka sålt mer än någon annan skiva de någonsin haft hand om. Imponerande.

I Danmark kom filmen "Operation Lövsprätt" från 1962 upp på biograferna med namnet "Musik och sjov i tröjen". 15 augusti gavs singeln "Mona-Lisa" ut i Norge och i slutet av september "Mest av allt". Under hösten gjorde Ray ett längre engagemang på Palace Inn i Göteborg tillsammans med bland andra Sonja Hildings, Mari Slättberg och Gerhard "Snöret" Molins orkester.


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Christer Peters | Svar 07.10.2011 10.57

Hej Keith!
I melodierna "Cowboyens himmel", "Du var gevinsten" samt i "Dear Ray" handlar det om duetter. Hälsningar Christer

Keith Stephens | Svar 06.10.2011 14.07

Vet du om Manu låtar med Åse Wentzel är duetter eller tar de en låt för sig?????

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.04 | 23:20

Jag saknar også Ray och hans fina röst. Gott att höra att du spiller platerne hans Solveig.

...
01.04 | 17:44

Så synd at han er borte. Han var min favoritt. Jeg spiller sangene hans hver dag.

...
30.01 | 15:13

Hej Bengt! NU finns låten på Youtube, Lycka till. /Christer

...
11.01 | 16:44

Via nätet hittade jag en bekräftelse på låten Om hon ringer. Men den finns inte på spotify eller youtube. Jag har bara en dålig inspelning på kassett.

...
Du gillar den här sidan