KEMTVÄTT, BLOCKAD OCH TURNÉ
Ray Adams 1965
1965
Redan 5 januari 1965 var Ray Adams igång igen. Klockan 21.10 kunde de norska radiolyssnarna höra Ray sjunga engelska och amerikanska schlagers till Carsten Kloumans orkester. Ray Adams hade ett starkt samarbete med NRK och även i april sjöng han åter i radion, då med norska radions orkester.

Nord Ring-serien i TV sändes från Belgien. I programmet "Sextett" deltog Ray Adams tillsammans med bl.a. Ann-Louise Hanson, Laila Kinnunen och dansare från Koninklijke Vlaamse Opera i Antwerpen. Nord-Rings radioprogram sändes 19 oktober från Stockholm och där sjöng Ray Adams tillsammans med bl.a. Sonya Hedenbratt, Svend Asmussen, Barbara Law och Paul Kuhn.

Sommarturnén 1965 inleddes på Liseberg där han presenterade programmet "Från Jularbo till Beatles". Med sig i parkerna 1965 hade han den unga popgruppen The Climbers från Ålesund och sångerskan Eva Jacobsen. Totalt besöktes ca 120 parker denna sommar och som vanligt beskrevs Rays show som charmig och medryckande.

I samband med den nya säsongen bytte Ray skivbolag till svenska Sonet, medan han var kvar på Fontana i bland annat Norge. Första EP:n på Sonet blev bland annat "Farväl till Mexico" och "Han hade seglat för om matsen". Den senare i shuffletempo."Violetta" blev äntligen inspelad på italienska. Den kom ut på Durium som han tidigare tecknat kontrakt med. I Norge gavs Farväl till Mexico ut på singel tillsammans med Kjell Karlsens enkla lilla "Utan dej".

Under 1965 köpte också Ray Adams sin första kemtvätt i Oslo som han investerade 1 miljon kronor i.1966
1966  inledde Ray Adams med att framträda i Finland vid såväl konserter som i TV-program. I TV-programmet framträdde Ray tillsammans med bl.a. Jerry Williams och Jan Rohde.
I Sveriges Radio dök Ray upp som discjockey i programmet "Pop för mej" och i Norge sjöng Ray och Nora Brockstedt i TV-programmet "De refusertes Melodi Grand Prix".

Årets  första skiva blev en svensk version av The Beatles topplåt "Yesterday". Lasse Berghagen skrev den svenska texten och titeln blev "Ensamhet". "Tatiana", mer känd som "Entonigt ringer den lilla klockan", gick i början av februari in på 10:e plats på VG:s platebarometer "De beste norske". Ray gästade också Tyskland för att spela in en skiva och göra radioframträdanden.

För  första gången på fem år unnade sig Ray och familjen också en 14 dagar lång semester. Resmålet blev Kanarieöarna.

En  konflikt uppstod då popgruppen The Climbers som Ray turnerade med 1965, menade att Ray Adams var skyldig dem 21.000:-. Han hade fullföljt det kontrakt som var skrivet, men i och med att medlemmarna i The Climbers under turnén organiserade sig i Svenska Musikerförbundet, skulle de ha mer betalt. Detta vägrade Ray, vilket gjorde att han försattes i blockad i samtliga nordiska länder under 20 dagar i april 1966.
Den 23 april hade parterna enats och blockaden hävdes.

Rays  sommarturné startade 23 april 1966 i Örebro och varade fram till 17 september, dock med uppehåll under juli månad.
Han turnerade med Käthe och Roy, ett dans och sångarpar från Norge (se fotot) och hans orkester, Roy Hansens kvintett.
Strax innan sommarturnén avslutades, stals sällskapets släp med all högtalarutrustning från en parkering i Norge. De sista platserna fick genomföras med lånad anläggning. Totalt besöktes 65 platser med en total publiksiffra på ca. 75.000 personer. Rekordet hade Ray Adams i Kornsjöstrand med över 10.000 åhörare. I Malmö Folkets Park kom det 6.000 personer.

Folkparkerna  erbjöd Ray Adams en turné på 25 dagar i Sovjetunionen, men detta gick inte att genomföra på grund av att Ray redan var bunden av andra kontrakt.
I september lancerade Ray också en svensk version av Burl Ives hit "Pearly Shells" som på svenska blev "Pärlor från Hawaii". Den gavs ut på EP-skiva i Sverige och singel i Norge.
I Tyskland gjorde Ray den tyska originalversionen av "I love you because", på tyska "Ich liebe dich". Denna utkom på skivmärket Ariola.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.04 | 23:20

Jag saknar også Ray och hans fina röst. Gott att höra att du spiller platerne hans Solveig.

...
01.04 | 17:44

Så synd at han er borte. Han var min favoritt. Jeg spiller sangene hans hver dag.

...
30.01 | 15:13

Hej Bengt! NU finns låten på Youtube, Lycka till. /Christer

...
11.01 | 16:44

Via nätet hittade jag en bekräftelse på låten Om hon ringer. Men den finns inte på spotify eller youtube. Jag har bara en dålig inspelning på kassett.

...
Du gillar den här sidan