KROGSHOW & FESTIVALVINNARE
Ray Adams 1969
1969 skulle visa sig bli ett framgångsrikt år för Ray Adams. Redan den 15 januari hade han, tillsammans med omskrivna Anita Lindblom och komikerparet Tjadden Hällström och Knatten Andersson, premiär för showen "Hallå där" på Ambassadeur i Malmö. Showen blev en stor framgång och visades i Malmö 14 föreställningar fram till och med 28 januari.
Mest omskriven blev Anita Lindblom, men också Anita och Rays duett i "Tea for two" samt Rays version av "Ormen".

I Norge kom såväl "Taushet kan tale" som "La oss gå i fred" på nionde respektive tionde plats på Arbeiderbladets lista "Ti i skuddet" 31 januari. Detta räckte dock bara för en veckas placering.

Showen "Hallå där"fortsatte i februari till Göteborg och Lorensberg på Park Avenue Hotell. Där ställde Anita Lindblom till med ett uppträde och kallade till presskonferens på ett närliggande hotell där hon ondgjorde sig över hur störd hon blev på Park Avenue. Pinsamt, tyckte Ray som menade att Park Avenue gjorde allt för sina underhållningsgäster. Showen gjorde fortsatt succé och Anita kallade Ray Adams för Hardangerviddens Tom Jones, Galdhöpiggens piggaste. Jag valde Ray som motspelare för vi behövde en karl, sa Anita vidare, som dock fått tipset av sin boxare Bosse Högberg. Ray spelade också in ett TV-program i samband med Göteborgsvistelsen.

var det huvudstaden Stockholms tur att få ta del av showen "Hallå där". Det blev anrika Berns salonger som blev showplats och man startade 2 mars. Showen koreograferades av Eva Rydberg, regisserades av Mille Schmidt. Kläderna ritades av norske Per Lekang. Kompet skötte Ernst Landls kvintett. Senare i mars byttes Anita Lindblom ut mot Mona Grain och Kerstin Aulén. I april var Ulla Sallert primadonnan och då hade showen namnet "Hallå där våren" och då var det Jan Boquists kvintett som ackompanjerade.

Det var ingen lång paus Ray fick efter fyra månaders showkvällar, innan sommarturnén i parkerna startade 15 maj.
Då hade han också hunnit spela in singeln "I min dröm" en svensk schlagerversion av Barcarollen ur Hoffmans äventyr av J.O Offenbach. Baksidan var den glada upptempolåten "Man reser runt i världen". Låten var ett tyskt original och hette "Ein Koffer voller Souvenirs" och lancerades i Tyskland av Gus Backus. I maj kom också en samlings-LP ut med namnet "Ray Adams" där köparna fick en del av hans singlar samlade, men också en ny inspelning "Du finns i mina tankar", Johnny Tillotsons fina "It keeps right on-a-hurtin´".

10 -11 juli ägde den 8:e schlagerfestivalen för östersjöländerna rum i Sporthalle Marienehe i Rostock, dåvarade Östtyskland. Ray Adams tävlade tillsammans mot bland andra Nina Lizell från Sverige. Med sången "Wer wird der nächste sein" av Per-Gunnar Jensen vann han och fick inför millioner TV-tittare sjunga vinnarbidraget gång på gång. Han vann med 97 poäng före två finska systrar och fick hela åtta minuters ovationsartade applåder!

Därmed fick Ray Adams Guldpokalen, ett vandringspris som man fick behålla om man vunnit det tre gånger. Förutom detta fick han bland annat Meissenporslin och mycket annat. Segern blev uppmärksammad av tidningar runt om i världen, men Ray hann inte njuta av segern eftersom han hade ett två-dagars engagemang på Lisebergs Stora Scen redan 12-13 juli. Dock sa han till norska tidningen VG att det var "Det morsomste jeg har opplevd på 18 år"! Ray Adams fick förfrågningar från olika håll efter segern, bland annat invitationer till musikfestivaler i såväl Moskva som Polen under 1970 och han beräknade åka på dessa. Likaså blev det invitation för TV-framträdanden i Östtyskland, framträdanden på jazzklubbar och i radio och i december 1969 drog han ner för dessa jobb.

Under augusti 1969 framträdde Ray Adams i Norge, bland annat i Otta, sommarens enda parkframträdande i Norge detta år. Övriga norska framträdanden var t.ex. på Hawk Club i Oslo, på Josefinehaven Friluft i Oslo och i showen "Show-In" på Colosseum KIno, också det i Oslo.

Belgien fick besök av Ray Adams i november där han medverkade i en TV-show med festivalvinnare från hela Europa. Och i december 1969, som nämnts, var det Tyskland som gällde för Ray.

Varje år i slutet av sextitalet var Ray Adams flitigt representerad i Sveriges Radio P3:s Sextetten, och så var det även 1970. Där deltog sex artister under en timma med tre melodier var. Under 1970 fanns t.ex. Rays namn med 10 april och 23 november.

Annars började 1970 med en debatt varför Ray Adams och flera andra artister var så lite förekommande i norsk TV. Det startade också en diskussion om gager och vad TV betalade. Ray menade att det inte var mer än "till salt i maten". Flera andra artister var av samma åsikt.

Första skivan 1970 var singeln "Det kommer en dag" av Per-Gunnar Jensen och med svensk text av Stikkan Andersson.
Baksidan blev en svensk version av vinnarmelodin från Rostock 1969, "Vem blir den nästa?".

Det var dags att starta den för Ray 10:e folkparkssäsongen och han började allvarligt fundera på att sluta som sångare. En av de bidragande orsakerna var att när Ray Adams och Anita Lindblom var kontrakterade till en folkpark i södra Sverige, var det sånt busliv att det var näst intill omöjligt att göra sig hörd. Efter showen grät Anita och Ray var besviken. Folkparksgubben tröstade och menade att det alltid var likadant nuförtiden. "Nästa gång behöver ni inte komma hit, skicka bara affischerna, så sänder vi hem gaget. Det är ändå ingen som märker något eftersom alla är fulla". Det avgjorde saken, 1970 blev sista folkparkssommaren för Ray Adams och Anita Lindblom.

14-17/7 1970 var det åter dags för musikfestivalen i Rostock. Ray for dit för att titelförsvara efter förra årets seger. Med Per-Gunnar Jensens nya "Rosie Romero" ställde Ray upp än en gång. Detta året blev han tvåa, även om vissa jurymedlemmar menade att Ray var bäst, men att man inte kunde ge vinsten till samma sångare två år i rad!!? I östtyskland gjorde Ray Adams också flera inspelningar med Jürgen Hermanns orkester och väl hemma i Norge igen blev det TV-show i form av  "Hemma hos mig" med Thore Skogman.

LP:n "Julekveld" från 1967 gavs ut igen med nytt omslag hösten 1970 och i Sverige gav EPA ut samlingsskivan "Ray Adams" på skivmärket Excellent. I december var Ray julens gäst varje vecka, onsdag-lördag, på Hawk Club i Oslo tillsammans med Bonitas trio. På Hawk var också Ray tillsammans med Odd Börre och Tore Ryen jurymedlemmar i en talangtävling för kommande stjärnor.Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.04 | 23:20

Jag saknar også Ray och hans fina röst. Gott att höra att du spiller platerne hans Solveig.

...
01.04 | 17:44

Så synd at han er borte. Han var min favoritt. Jeg spiller sangene hans hver dag.

...
30.01 | 15:13

Hej Bengt! NU finns låten på Youtube, Lycka till. /Christer

...
11.01 | 16:44

Via nätet hittade jag en bekräftelse på låten Om hon ringer. Men den finns inte på spotify eller youtube. Jag har bara en dålig inspelning på kassett.

...
Du gillar den här sidan