SLUTAR MEN BÖRJAR IGEN
Torild, Ray och Per-Gunnar 1973

1971 hade Ray Adams definitivt bestämt sig för att sluta som proffessionell sångare. Kemtvätten tog allt mer tid, men han räknade med att fortsätta göra skivor.

Redan i mars 1971 kom singeln "Rosie Romero" på en Sonet-singel med "Fråga vinden-Fråga vågen" på baksidan. Den första var ju Rays bidrag vid musikfestivalen i Rostock 1970. På skivan etikett står det också att dirigent för orkestern heter Ragnar Asbjörnsen!!
"Fråga vinden - Fråga vågen" gjordes också i Tyskland, då med titeln "Frag den Südwind - Frag den Nordwind".

Välkända Hotel Bristol i Oslo fick gästspel av Ray Adams under mars 1971, men i övrigt var det mest kemtvätt för Ray vid den här tiden. Inte minst 1972 då det endast kom ett livstecken från Ray i form av singeln "Milaja" med "Inget kommer i en knuten hand" på baksidan. Denna gavs ut i Sverige på Polydor, Ray hade alltså bytt skivbolag och nya planer fanns i bakfickan.

1973 blev åter ett intensivt musikår för Ray Adams. Den ryskinspirerande låten "Milaja" gavs ut på norska med nya "Bruk ditt liv som en gave" på andra sidan. Norsktoppen hade startat i NRK och "Milaja" kom oväntat in på listans 9:e plats 18 mars. Låten fick gott mottagande och sålde bra vilket gjorde att den fanns på VG:s lista "De beste norske" på 8:e plats den 4 maj.

Annars var det sjömanssånger som planerades. Totto Johannessen på Polydor i Olso föreslog att Ray skulle sjunga in en LP med sjömanlåtar, skrivna av Per-Gunnar Jensen. Ray blev presenterad på Edgar Svendsen, en duktig dragspelare från Fredrikstad, som till vardags var skeppare ombord på MS Akerö, båten som trafikerade rutten Fredrikstad/Strömstad.
12 melodier spelades in, vals och polka, och Rays 18-åriga dotter Torild fick nu ut sin första egna melodi: "Er det sant min venn Mari?". Skivan kom ut i början av juni 1973 och blev mycket väl mottagen. Planerna om att ge ut en svensk variant blev dock av någon anledning inte av, trots att Thore Skogman skrivit färdigt en del av texterna till svenska LP:n.

En ny singel släpptes också i Norge i maj månad, "Siste tango i Paris". Redan 1 juni kom den in på en tiondeplats på VG:s lista "De beste norske". Där fanns den kvar ett bra tag. "Sista tangon i Paris" skulle spelas in på svenska, norska, engelska, tyska och italienska. Den svenska varianten testades i augusti i Kanske på Svensktoppen. Dock blev det tvärstopp i Sveriges Radio för denna sång. Stikkan Andersson, som just vid denna tid hade framgångar med Abbas hit "Ring Ring", stoppade den, då han ansåg sig ha rätten till filmmusiken från filmen "Sista tangon i Paris". Stikkan ansåg att det var "ett bondförsök att åka snålskjts på filmens popularitet".

Det visade sig senare vara felbedömt, men då stoppades melodin med omedelbar verkan. Skivan fick sjungas om och döptes till "Sista dansen i Versailles". Baksidan var Per-Gunnar och Stikkans "Det kommer en dag" som vid andra pressningen fick namnet "En värld lika vacker som ny". Hela äventyret orsakade i alla fall att Ray Adams snuvades på en säker svensktoppsplacering.

I Norge flöt allt på som vanligt och efter en test onsdagen 29 augusti 1973 kom "Hakk i plata" från sjömans-LP:n in på Norsktoppen den 2 september. Bara 10 dagar senare sågs Ray Adams i TV igen. NRK sände programmet "Husker Du?" där också bland andra Åse Wentzel medverkade. Därefter testades ytterligare en melodi från sjömans-LP:n till Norsktoppen, men melodin "Polka Stopp" kom aldrig in på listan.

Innan 1973 gick mot sitt slut gav Ray Adams ut ännu en LP. Per-Gunnar hade skrivit en rad nya schlagers och där återfanns bland annat "Sista tangon i Paris", "Milaja" men också låtar som "Samba La Bostella", "Gi oss hundre år i gave" och "En gammel sang". LP:n fick titeln "Et småbruk på Toten" och titelmelodin skrevs av Kari Neegaard som gjorde norska Grand Prix-låten "Jeg har aldrig veart så glad i noen som deg" 1968. På LP-omslaget står Ray iklädd lusekofta och klappar en häst!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.04 | 23:20

Jag saknar også Ray och hans fina röst. Gott att höra att du spiller platerne hans Solveig.

...
01.04 | 17:44

Så synd at han er borte. Han var min favoritt. Jeg spiller sangene hans hver dag.

...
30.01 | 15:13

Hej Bengt! NU finns låten på Youtube, Lycka till. /Christer

...
11.01 | 16:44

Via nätet hittade jag en bekräftelse på låten Om hon ringer. Men den finns inte på spotify eller youtube. Jag har bara en dålig inspelning på kassett.

...
Du gillar den här sidan